Facebook
Vanavond achter de bar
Bestuursmenu
Jarigen
Vandaag:
    Geen jarigen
Binnenkort:

Bierbehandeling

Het serveren van een goed getapt glas bier is een vak apart. Daarbij draait het om kennis van taptechnieken en taponderhoud. Maar vooral om ervaring. Tapvaardigheid is een verfijnde kunst waarbij het vaak op kleine dingen aankomt. Ontdek hoe een biertje verandert in het perfecte pilsje. De kroon op het ambacht van de bierbrouwer.


Meer over bier

Al sinds mensheugenis wordt er bier gebrouwen. Zo is bekend dat de oude Egyptenaren reeds een drank bezaten, gebaseerd op graan en water. Dit 'bier' verspreidde zich later via handelsreizigers over het Europese continent. Na de Middeleeuwen ontdekte men het principe van het huidige laaggistende pilsener bier. Modern bier kent nog altijd dezelfde oer-ingredienten: mout, (bron)water, hop en gist. Nederland heeft een wereldwijde reputatie opgebouwd in het brouwen en exporteren van karakteristiek en ambachtelijk bier.


Schuimende glazen

Ieder biermerk voert zijn eigen glas. Daarnaast worden er voor tapbier uiteenlopende soorten en maten glazen gebruikt. Verschillende vormen met elk een eigen volume, passend bij de voorkeuren van onze gasten. Van een elegant fluitje tot een stevige galaxy. De tijdsduur waarin het glas tijdens het tappen wordt schuingehouden verschilt per type glas. Een ding hebben ze gemeen: elk getapt glas dient met het logo naar de gast toe te worden geserveerd.


Glashelder

Een goed bierglas is schoon en vetvrij (bierschoon). Daarvoor moet het bierglas eerst in warm water met soda worden gewassen en vervolgens goed afgespoeld. Er mogen geen restanten van afwasmiddel achterblijven. Gebruik geen chloorhoudend middel, aangezien dat funest is voor de biersmaak. Ook niet voor het reinigen van het tapblad. Controleer glasranden ook altijd even op resten van lippenstift. En.... wrijf bierglazen na het spoelen nooit na met een droge doek! De vezels die dan achterblijven verontreinigen het bier.


Tips voor taptalent

Tapvaardigheid begint met kennis van de technieken rondom tapbier. Technieken die meer om het lijf hebben dan menig tapper vermoed. Te beginnen met het correct spoelen van bierglazen, gevolgd door de techniek van het tappen en afschuimen, om af te sluiten met de wijze van serveren. Tussen spoelen en serveren schult een wereld van aandacht en zorg.


Spoelen

Het spoelwater is schoon en bevat een minimale hoeveelheid glazenreiniger. Onze Aquafox zorgt er voor dat het water regelmatig ververst wordt en dat er altijd een juiste hoeveelheid glazenreiniger in de spoelbak aanwezig is. Zorg ervoor dat de spoelborstel geheel onder water staat.
Draai het glas volledig rond de middelste borstel.
Controleer het glas op achtergebleven vlekken (zoals lippenstift).
Spoel het las na met de naspoeler tot het glas geen reinigingsmiddel meer bevat.
Laat het bierglas uitlekken, zodat er geen weate rin het glas achterblijft.
Zet het glas na het spoelen nooit op de drinkrand!


Tappen

Doe de tapkraan in een soepele beweging open. Laat eerst de koolzuurprop uit de kraan lopen. Houd het glas eerst schuin onder de kraan en halverwege rechtop (let op: blijf bij een fluitje het glas schuin houden) zodat het bier spiraalvormig iin het glas kan lopen. Zodra het glas vol is met schuim, doe dan de kraan in een beweging (snel) dicht. Zet het glas gecontroleerd naast de kraan. Dus niet onder de kraan, want vallende bierdruppels maken de schuimkraag kapot.


Afschuimen

Schuim direct af, wanneer het bier nog in het glas omhoog komt. Dit noemen we 'levend afschuimen'. Gebruik een scherpe afschuimer, die in schoon water staat. De afschuimer moet vochtig zijn. Het water op de afschuimer zorgt voor een dun filmlaagje, dat de schuimkraag afdicht en beschermt tegen zuurstof. Houd de afschuimer voortdurend horizontaal onder een hoek van 45 graden. Schuim in een vloeiende beweging af over de rand van het glas. Hiermee verdwijnen de grove schuimbellen. Nooit met de afschuimer op het glas tikken! Wacht heel even zodat de schuimkraag tot rust kan komen.


Serveren

Als het pils tot rust is gekomen kan het geserveerd worden. Leg eerst het juiste viltje neer. Houd het glas onderaan vast en nooit bovenaan bij de drinkrand(!) Zet het glas met het beeldmerk naar de gast. Een welgemeend 'alstublieft' zorgt voor de optimale beleving.


**Joomla! Foutopsporingsconsole**

**Sessie**

**Profielinformatie**

**Geheugengebruik**

**Database queries**

**Ontleedfouten in taalbestanden**

**Geladen taalbestanden**

**Niet vertaalde strings**