In 1998 werden de studentenwoningen op het universiteitsterrein ‘De Uithof’ opgeleverd. De Cambridgelaan was geboren en daar zit je dan als student, niet alleen maar met nog 1002 lotgenoten, met om je heen niets dan beton, studieboeken en schaapjes.

Het begin

De SSH en de Universiteit Utrecht hadden niet bepaald gedacht aan vertier tussen al die grijze gebouwen en die groene lege vlaktes. Er stond een groep studenten op die vond dat er iets moest gebeuren. Tussen beide flats in stond een leeg pand en dat was natuurlijk zonde! Veel mensen, veel ideeën en uiteindelijk kwam men tot de conclusie dat een studentencafé hetgeen was wat ‘de buurt’ nodig had.

Oprichtingswerkgroep

Met Cambridgebar als tijdelijke naam werd er een oprichtingswerkgroep in het leven geroepen die zich ging bezighouden met het uitwerken van het idee. De Stichting Sociale Huisvesting, eigenaar van het pand, stelde dat het café geen commerciële belangen mocht hebben en dat de drankprijzen laag moesten liggen. De SSH was met die voorwaarden meer dan bereid een lening te verschaffen en de huur van het pand laag te houden om zo de studenten te hulp te schieten. Ondertussen werd de bewoners gevraagd een originele naam te verzinnen voor het café. Naast namen in de trend van ‘Café Dikke Lul 3 Bier’ en ‘Café De Natte La’, kwamen er ook originele namen binnenstromen. Echter ontbrak dé naam waarbij iedereen zei: ja dit is hem! Besloten werd er nog maar even verder over na te denken.

Op naar de notaris!

Om vergunningen te kunnen regelen moest er een organisatie vorm bedacht worden. Men koos voor een stichtingsvorm om op die manier aan de wensen van de SSH te kunnen voldoen en daarnaast nog voldoende vrijheid te hebben. Dus op naar de notaris! Het doel dat de werkgroep voor ogen had was heel simpel; een café op de Cambridgelaan zodat bewoners elkaar beter kunnen leren kennen en er meer te beleven valt. Zeg dat tegen een notaris en die maakt daar het volgende van:

“Het bevorderen van de gezelligheid tussen de bewoners van het te Utrecht gelegen wooncomplex Cambridgelaan onderling, door het exploiteren en beheren van de sociëteitsruimte aldaar, en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in ruimste zin des woords”

Zeskoppig bestuur

Uit de oprichtingswerkgroep vloeide een zeskoppig bestuur welke verantwoordelijk werd voor de stichting. Op 15 juni 2000 was Stichting Cambridgebar een feit! Cambridgebar?? Dat was toch de tijdelijke naam? Dat was het inderdaad, maar betere namen ontbraken en deze naam was inmiddels al een begrip geworden! Met de kersverse statuten onder de arm op naar de Gemeente Utrecht en de Politie om die vergunningen maar eens binnen te halen.

Met het geld, de statuten en de vergunningen was het begin er, maar het belangrijkste ontbrak nog: het BIER! Een enquête werd gehouden onder de bewoners om een top 3 meest gewilde bieren te kunnen vormen. Grolsch voerde deze lijst aan en de top 3 werd benaderd voor een offerte. Heineken bleek uiteindelijk de beste deal te kunnen leveren en zo was het bier ook een feit. Met behulp van de interieurbouwers van Heineken en Intrica kreeg de Cambridgebar een gezicht. Terwijl de bouw nog in volle gang was stroomde het bier al rijkelijk! Officieel was er nog niets geopend maar iedereen was zo nieuwsgierig dus klandizie was er voldoende en zo’n tap moet natuurlijk getest worden…

Vrijwillige tappers

Personeel vinden was het laatste grote obstakel. Gezien de lage prijzen en de non-commerciële gedachte zou het personeel uit vrijwilligers moeten bestaan. Bewoners werden gevraagd zich aan te melden als vrijwillige tapper voor enkele uurtjes per week. Er stond de volgende dag letterlijk een rij van de bar tot aan de buitendeur met tientallen bewoners die zich graag wilde inzetten. Ze werden ingewerkt en opgeleid terwijl de laatste technische dingen werden afgerond.

De inzet van alle betrokken bewoners, de SSH, Heineken, Vrumona, Intrica en bovenal het geduld en grootse inzet van de oprichtingswerkgroep en het eerste bestuur zorgde ervoor dat de Cambridgebar op 17 januari 2001 haar deuren officieel kon openen. Door de jaren heen is er nog veel veranderd maar elk jaar vieren wij haar verjaardag en wij hopen dat de geweldige inzet van de vrijwilligers een garantie is voor nog veel verjaardagsfeestjes!


Een café voor en door studenten, het doel werd bereikt, het Utrecht Science Park is een beleving rijker!

Meer weten?